#ourCEEfuture

Otvorená platforma pre expertov zo strednej a z východnej Európy. Chceme vytvoriť digitálnu ekonomiku prospešnú pre všetkých,...

Filip Krekáč absolvuje peer consulting výcvik
v klinike duševného zdravia Calma

Až do novembra 2023 bude Filip Krekáč praxovať...

Hľadajú sa eurolídri. Máte záujem?

Ak máte ambície pracovať v oblasti verejnej správy a uvedomujete si, že by sa vám zišli hlbšie vedomosti napríklad z oblasti strategického manažmentu alebo komunikačných techník pri vyjednávaní, máte príležitosť. Výber záujemcov o program Rozvoj lídrov pre verejný sektor ešte prebieha.

Program je otvorený
„Pojem líder nemá znamenať, že program je určený iba pre vedúcich pracovníkov - dobrým lídrom môže byť aj sekretárka alebo kultúrna referentka. Dôležité je správne uchopenie nápadov, pracovných úloh a ich úspešná realizácia,“ povedala pre SME Jana Hyžová zo spoločnosti Amrop Hever Slovakia, ktorá sa na projekte podieľa.
Pri výbere budú mať pravdepodobne prednosť ľudia so skúsenosťami vo verejnej správe, ale program je otvorený aj pre takých, ktorí dosiaľ v tomto sektore nepracovali a dokonca aj pre čerstvých absolventov a končiacich vysokoškolákov.
Vzdelávací program sa bude skladať z troch stupňov. Prvý - e-learningový sa bude skladať z piatich oblastí výučby (cudzí jazyk, informačné technológie, vedomostné a osobnostné predpoklady pre prácu vo verejnom sektore, všeobecné znalosti o verejnom sektore v SR a v kontexte EÚ). Druhý bude pozostávať z piatich trojdňových sústredení, na ktorých sa budú v skupinách preberať témy, ako napríklad: základy práva vo verejnom sektore, strategický manažment, manažment ľudských zdrojov či európsky administratívny mechanizmus. A tretí stupeň bude venovaný tréningu, koučingu a práci na prípadových štúdiách.
Kandidáti sa na konci každého stupňa podrobia testovaniu a do ďalšieho stupňa postúpia len najlepší. Poslednú etapu tak absolvuje približne 180 vybraných uchádzačov.

Čo ľuďom vo verejnom sektore chýba
Celý vzdelávací program bude prebiehať od marca až do júla v Bratislave, Trenčíne, Nitre, Žiline, Prešove, Banskej Bystrici a Košiciach; organizačne ho zabezpečuje Academia Istropolitana Bratislava.
Projekt je zaujímavý aj tým. že rozširuje tradičný obsah o nové témy. Odborníci totiž pri zostavovaní programu upozornili na to, že pracovníci v našom verejnom sektore nemajú dostatočné skúsenosti v niekto­rých veľmi dôležitých oblas­tiach - napríklad strategický a personálny manažment, manažment a koordinácia európskych záležitostí. Pracovníci v prostredí nášho verejného sektora chýbajú.