#ourCEEfuture

Otvorená platforma pre expertov zo strednej a z východnej Európy. Chceme vytvoriť digitálnu ekonomiku prospešnú pre všetkých,...

Filip Krekáč absolvuje peer consulting výcvik
v klinike duševného zdravia Calma

Až do novembra 2023 bude Filip Krekáč praxovať...

Leadership - jedna z rozhodujúcich dimenzií v manažérskom živote

Skúsení Executive Search poradcovia vedia, že v správaní každého človeka sa odrážajú záujmy a názory, skúsenosti a celá jeho osobnosť, vrátane vlastností, ktoré si sám neuvedomuje, alebo ich potláča. Ovládajú celý rad diagnostických metód, na základe ktorých možno zistiť, čo u kandidáta nevzniklo vzdelaním, prácou alebo peniazmi. Najmä pri odhaľovaní vodcovstva je totiž dôležitejšie hľadať to, čo je človeku dané - to znamená, na čom má on sám minimálny podiel a čo dostal do vienka pri narodení.

Leadership je v reálnom manažérskom živote, a preto aj pri cielenom obsadzovaní top a senior manažérskych pozícií, manažérskom audite a potenciálovej analýze, ktoré patria k hlavným súčastiam portfólia svetových Executive Search spoločností, jednou z absolútne najdôležitejších a najrozhodujúcejších dimenzií. Podľa Journal of Management môžu napríklad rozdiely v kvalite lídrov spôsobiť až štyridsaťpäťpercentné od-chýlky vo výkonoch organizácií, ktoré riadia. V komerčnom prostredí možno leadership definovať aj ako schopnosť vybudovať a udržiavať vysokovýkonný tím.

Pri profesionálnej identifikácii vodcovských osobností je potrebné aplikovať niekoľko postupov a metodík, aby poradca získal reálny a skutočne pravdivý obraz. Dôležitý je interdisciplinárny postup a kombinácia viacerých posúdení (takmer výlučne sa používa Executive Search) vrátane dôsledného overenia referencií a zázemia. Najspoľahlivejšie možno vodcovské kompetencie posúdiť ex post podľa reálnej skutočnosti, preto sa vo väčšine prípadov definitívne stanovenie posúva až do obdobia profesionálneho života. Zmyslom posudzovania pritom nemôže byť len konštatovanie súčasnej úrovne a externé a interné porovnávanie, ale predovšetkým predpoveď do budúcnosti.

KTO A AKÝ JE LÍDER

Warren Bennis pred časom povedal, že "lídri sú jednotlivci, ktorí vytvárajú zdieľané hodnoty, majú jasný názor, vedia sa prispôsobiť a majú osobnú integritu". Medzinárodné prieskumy i naša dlhodobá lokálna i globálna skúsenosť ukázali, že najefektívnejšími vodcovskými osobnosťami sú ľudia, ktorí si dokázali vytvoriť rovnováhu medzi osobným talentom, odborným vzdelaním a profesionálnymi manažérskymi zručnosťami. Vodca musí mať schopnosť delegovať, povzbudiť a strhnúť tím a stanoviť štandardy práce. Musí chcieť a vedieť prevziať na vlastné plecia zodpovednosť nielen za seba, ale aj za prácu iných, musí vedieť dosiahnuť rovnováhu medzi zameraním na cieľ a zameraním na ľudí. Neustále musí dbať o podporu a rozvoj spolupracovníkov, ktorých by mal v každom smere inšpirovať vlastným príkladom.

Medzi vlastnosti lídrov patrí umenie chopiť sa šance, odvaha využiť historický okamih či schopnosť prijať riziko prehry. Integrita ich osobnosti zahŕňa také kvality, ako je zásadovosť, dodržanie slova či eliminácia osobných preferencií. Lídri sú rozhodní, to znamená, že sú schopní robiť dobré rozhodnutia rýchlo. Samozrejmosťou je kompetenosť a vízia, teda schopnosť vysvetliť a presvedčiť ostatných, prečo na niečom záleží. Výskumy v prevažnej väčšine prípadov ukázali, že osobnosť a reputáciu vodcu možno definovať na základe týchto piatich dimenzií: schopnosť prispôsobiť sa (súvisí s emočným IQ), schopnosť ujať sa moci (súvisí s extroverziou), ob-ľúbenosť (súvisí s interpersonálnou vnímavosťou), rozvážnosť a prezieravosť (súvisia s plánovaním) a intelekt a otvorenosť (súvisia s inovatívnosťou).

KEDY LÍDRI ZLYHAJÚ

Kardinál Richelieu povedal, že "človek musí spať ako lev, nikdy nesmie zavrieť oči, musí ich mať stále otvorené". V tejto vete sa skrýva jeden zo základných problémov súčasného vrcholového riadenia mnohých spoločností. Takýto postoj je nebezpečný, pretože môže zahatať vnútornú spoluprácu, od ktorej závisí efektívne a dlhodobé úspešné pôsobenie. Ak totiž niekto prikladá príliš veľkú dôležitosť moci, svojmu talentu a osobnému dynamizmu, potom existuje riziko, že ostatní budú odsúvaní na vedľajšiu koľaj. Avšak aj oni majú zohrávať svoju úlohu, aj keď s menšou dávkou talentu, ktorým sú obdarení. Pravý líder sa vie vyhnúť riziku nadraďovania a vyvyšovania nad ostatných, pokušeniu sústrediť príliš veľa moci a príliš personalizovať riadenie.

Lídri zlyhávajú aj vtedy, keď nadmerne používajú silu, ak u nich víťazí agresivita, vlastné ego a túžba po postavení. Polená pod nohy hádžu sami sebe aj vtedy, ak nie sú dostatočne disciplinovaní, ak nezvládajú komplexnosť novej pozície, ak včas neodhalia novovznikajúce

problémy, ak nie sú schopní fungovať zároveň v súčasnosti i budúcnosti, ak zlyhávajú v riadení. Poprední odborníci uvádzajú medzi hlavnými návykmi neúspešných lídrov situácie, keď vidia sami seba a svoje spoločnosti ako dominujúce, ak nerozlišujú hranice medzi ich osobnými záujmami a záujmami spoločnosti, ak si myslia, že na všetko majú odpoveď, ak eliminujú každého, kto bez výhrad nestojí za nimi, ak sú posadnutí imidžom spoločnosti, ak podceňujú veľké prekážky a ak sa tvrdohlavo spoliehajú na to, čo už úspešne použili v minulosti.

KEDY LÍDRI ZVÍŤAZIA

Pravým lídrom je teda stratég, manažér a vodca zároveň, pričom ku každej z týchto charakteristík je potrebný talent. Hoci vodcovstvo možno rozvíjať aj trpezlivou prácou na sebe samom, jeho podstatou je dar, ktorý nemožno ovplyvniť. V rámci problematiky vodcovstva je však potrebné jasne rozlišovať vodcov a výkonných manažérov. Vodcovia sú tí, ktorí "robia správne veci", a výkonní manažéri zasa tí, ktorí "robia veci správne". Obe roly sú dôležité, avšak veľmi sa odlišujú, preto ich zriedkakedy dokáže plniť jedna osoba. Spoločnosti, ktorým sa podarí získať a dlhodobo si udržať takýchto ľudí, vyhrávajú. Víťazstvo v tomto boji pomáha čoraz častejšie zabezpečiť spolupráca s profesionálnymi a nezávislými poradcami s medzinárodným know-how a dlhodobými skúsenosťami na lokálnom i globálnom trhu.



    Päť vlastností skutočného lídra
  1. Dôveryhodnosť
  2. Spravodlivosť
  3. Schopnosť počúvať
  4. Iniciatívnosť
  5. Schopnosť motivovať
    Päť osudných omylov, ktoré vedú k zlyhaniu lídra
  1. Neschopnosť poučiť sa z chýb
  2. Nedostatok základných interpersonálnych zručností
  3. Nedostatok otvorenosti voči novým alebo odlišným myšlienkam
  4. Nedostatok zodpovednosti
  5. Nedostatok iniciativnosti
    Kompetencie ktoré sa spájajú s vodcovstvom
  • Interperonálne zručnosti - sebariadenie, sebakontrola, a miera nasaditeľnosti
  • Interpersonálne zručnosti - sociálne zručnosti aplikované pri tímovej práci
  • Orientácia na biznis - vhodnosť na pozíciu (základný kameň Executive Search úspechu)
  • Vodcovské schopnosti - presviedčanie, delegovanie, inšpirovanie
  • Neustály tréning, vzdelávanie a prava na sebe samom