#ourCEEfuture

Otvorená platforma pre expertov zo strednej a z východnej Európy. Chceme vytvoriť digitálnu ekonomiku prospešnú pre všetkých,...

Filip Krekáč absolvuje peer consulting výcvik
v klinike duševného zdravia Calma

Až do novembra 2023 bude Filip Krekáč praxovať...

Jadro vodcovskej osobnosti tvorí talent a osobné čaro

Hoci o dôležitosti kvalitného ľudského kapitálu pre konečný úspech sa u nás častejšie hovorí až v posledných rokoch, súčasné problémy s identifikáciou vodcovských osobností sú v podstate rovnaké ako kedykoľvek v minulosti. V porovnaní s minulým obdobím sa však pri vyhľadávaní a výbere lídrov zmenili niektoré požiadavky a výrazne sa rozšíril priestor, na ktorom sa môžu všetci hráči pohybovať.

Medzinárodné prieskumy i prax ukázali, že najefektívnejšími vodcovskými osobnosťami sú ľudia, ktorí si dokázali vytvoriť rovnováhu medzi osobným talentom, odborným vzdelaním a profesionálnymi manažérskymi zručnosťami. Vodca musí byť tiež stratég, pričom stratégiu nemožno zredukovať len na techniky a metódy.

Tie veľa pomáhajú, avšak nikdy nenahradia intuíciu. Umenie stratégie - to je aj schopnosť vnímať a predvídať vývoj. Aby bol človek dobrým stratégom, musí mať vyvinutý zmysel pre riziko, ba musí naň mať aj chuť. Medzi vlastnosti pravých lídrov patrí tiež schopnosť vedieť sa chopiť šance, odvaha využiť historický okamih či prijať riziko prehry.

Vlastnosti lídrov

Vodcovskej osobnosti zďaleka nestačia len výborné odborné znalosti. Orientácia smerom do budúcnosti si vyžaduje najmä profesionálnu skúsenosť, zmysel pre premýšľanie, osobnú motiváciu na dynamiku a pripravenosť prijímať medzinárodné techniky riadenia a kooperácie. Líder musí chcieť a vedieť prevziať na vlastné plecia zodpovednosť nielen za seba a vlastné pracovné výkony a výsledky, ale aj za prácu iných ľudí.

Rovnako dobre musí vedieť a chcieť rozhodovať a konať aj v súvislosti so štátnymi, európskymi alebo verejnými záležitosťami. Okrem toho sa musí neraz bleskovo vedieť rozhodovať aj na základe protichodných informácií a ovládať taktiky, vďaka ktorým zvládne prijímanie aj nepríjemných rozhodnutí.

Líder stojí na čele tímu, inšpiruje, motivuje a presviedča. Vodcovstvo je najjemnejším, najosobnejším a najťažšie definovateľným aspektom riadenia, pričom riadenie sa chápe ako vzájomný vzťah, v ktorom zohráva životne dôležitú úlohu dôveryhodnosť. Správny vodca musí vedieť takýto vzťah vytvoriť a presvedčiť svoj tím o dôvodoch, ktoré sa prihovárajú za spoločné ciele, o spoľahlivosti spoločných cieľov a o potrebnej stratégii na ich dosiahnutie. Dôveryhodnosť vodcu zvyšuje jasne formulovaný a všeobecne akceptovateľný systém morálnych hodnôt.

    Päť vlastností skutočného lídra
  • Dôveryhodnosť
  • Spravodlivosť
  • Schopnosť počúvať
  • Iniciatívnosť
  • Schopnosť motivovať

Stred akéhokoľvek hodnotového systému tvorí postoj k moci. Slováci, historicky poznačení dlhou feudálnou tradíciou, majú nutkanie vkladať veľkú, ba až nadmernú dôveru v osobnú moc. Ak však vzťah k moci vyznieva cynicky, ľudia sa nedajú oklamať a zostávajú v defenzíve.

Nie nepodstatným prvkom dôveryhodnosti je oddanosť spoločnému cieľu. Do tretice sa s dôveryhodnosťou spája kvalita komunikácie, ktorá je záležitosťou špecifických schopností. Jednou z nich je napríklad narábanie s informáciami. Ak si niekto zmonopolizuje informácie ako zdroj osobnej moci, demotivuje ostatných. Ak, naopak, berie informácie ako niečo, čo treba využívať a riešiť spoločne, vyvoláva lojalitu a súdržnosť.

Potrebná rovnováha

Skutočný líder sa dokáže vyhnúť riziku nadraďovania a vyvyšovania sa nad ostatných, pokušeniu sústrediť priveľa moci a príliš personalizovať riadenie. Hoci jadrom manažérskej profesie je talent a osobné čaro, z hľadiska konečného úspechu je potrebná rovnováha výnimočného talentu, charakteru a vrodenej presvedčovacej sily lídra s metódami, procesmi a so systémom delegovania úloh umožňujúcich neraz aj obrovskému počtu ľudí hrať svoju úlohu v tímovom snažení.

Pravou vodcovskou osobnosťou je teda stratég, manažér a vodca zároveň, pričom ku každej z týchto charakteristík je potrebný talent. Hoci vodcovstvo možno rozvíjať aj trpezlivou prácou na sebe samom, jeho postatou je dar, ktorý nemožno ovplyvniť. Je pritom potrebné jasne rozlišovať vodcov a výkonných manažérov.

    Akí sú manažéri najvyššej kvality?
  • Neboja sa vziať na svoje plecia riziko
  • Sú stratégmi, čo im umožňuje vyhrávať ekonomické zápasy
  • Sú šampióni vo vlastnej firme s revolučnými myšlienkami
  • Sú iniciátormi zmien
  • Rozvíjajú kontakty s médiami a stoja mimo davu
  • Vedia, kto sú kľúčoví hráči, a udržiavajú s nimi dobré vzťahy
  • Riadia sa etickými pravidlami
  • Rozmýšľajú a pohybujú sa v európskych dimenziách

Vodcovia sú tí, ktorí „robia správne veci“, a výkonní manažéri zasa tí, ktorí „robia veci správne“. Obe úlohy sú dôležité, avšak veľmi sa odlišujú, preto ich zriedkakedy dokáže plniť jedna osoba. Spoločnosti, ktorým sa podarí získať a dlhodobo si udržať takýchto ľudí, vyhrávajú. Víťazstvo v tomto boji pomáha vo vyspelých krajinách čoraz častejšie zabezpečiť spolupráca s profesionálnymi a nezávislými poradcami s medzinárodným know-how a dlhodobými skúsenosťami na lokálnom i globálnom trhu.

Úloha poradcov

Pri profesionálnej identifikácii vodcovských osobností je potrebné aplikovať niekoľko postupov a metodík, aby poradca získal reálny a skutočne pravdivý obraz. Dôležitý je interdisciplinárny postup a kombinácia viacerých posúdení (takmer výlučne sa v takýchto prípadoch používa Executive Search) vrátane dôsledného overenia referencií a zázemia.

Najspoľahlivejšie možno vodcovské kompetencie posúdiť ex post podľa reálnej skutočnosti, preto sa vo väčšine prípadov definitívne stanovenie posúva až do obdobia profesionálneho života. Najefektívnejšie je však vedieť identifikovať, respektíve odhaliť, posúdiť a zhodnotiť vodcovské predpoklady už počas profesionálneho vývinu použitím vybraných postupov a metodík a porovnaním s inými osobnosťami. Zmyslom posudzovania však nemôže byť len konštatovanie súčasnej úrovne, ale predovšetkým predpoveď do budúcnosti.

Skúsení Executive Search poradcovia vedia, že v správaní každého človeka sa odrážajú záujmy a názory, skúsenosti a celá jeho osobnosť vrátane vlastností, ktoré si sám neuvedomuje alebo ich potláča. Ak sa pri hodnotení použije napríklad test, v ktorom má kandidát nejakým spôsobom odpovedať na nedostatočne štruktúrované podnety, ktoré si vyžadujú doplnenie alebo interpretáciu, bude do odpovedí nevyhnutne premietať aj čosi zo svojho vnútra.

Práve na základe takejto analýzy sa dajú posúdiť mnohé z jeho vlastností. Profesionálni poradcovia ovládajú celý rad diagnostických metód, na základe ktorých možno zistiť, čo u kandidáta nevzniklo vzdelaním, prácou alebo peniazmi. Pri odhaľovaní vodcovstva je totiž dôležitejšie hľadať to, čo je človeku dané, čo dostal do vienka pri narodení.