#ourCEEfuture

Otvorená platforma pre expertov zo strednej a z východnej Európy. Chceme vytvoriť digitálnu ekonomiku prospešnú pre všetkých,...

Filip Krekáč absolvuje peer consulting výcvik
v klinike duševného zdravia Calma

Až do novembra 2023 bude Filip Krekáč praxovať...

Context Driven Leadership Assessment

V dnešnom dynamickom svete je čoraz viac organizácií, ktoré zisťujú, že nedokážu dostatočne pružne reagovať na meniace sa prostredie, a ktoré zároveň cítia, že nedokážu dostatočne využívať potenciál kľúčových ľudí. Jednou z častých príčin je nesúlad medzi nastavením organizácie a vnútorným nastavením jednotlivcov, ktorí v organizácii pracujú. Práve tento nesúlad spôsobuje neproduktívny rozpor, ktorý zabraňuje naplno využiť ľudský potenciál v prospech organizácie.

Súlad medzi jedinečným prostredím organizácie, jej víziou, stratégiou a hodnotami, a individuálnym mixom kompetencií, znalostí, skúseností a osobitou mentálnou mapou lídra či manažéra je zárukou úspechu organizácie ako celku. Medzinárodná poradenská spoločnosť Amrop sa dlhodobo a cielene zaoberá hľadaním rezerv a riešením nedostatkov vo fungovaní manažérskych tímov. Jej cieľom je klientom ponúknuť fungujúce a na mieru šité riešenie, ktoré zohľadňuje ich unikátnu situáciu, pozíciu na trhu, strategické ciele a hodnoty s maximálnym využitím vlastného ľudského potenciálu. Nástrojom na dosiahnutie tohto cieľa je Context Driven Leadership Assessment (CDLA).

Čo je ambíciou CDLA?
Ambíciou CDLA je v prvom rade odpovedať na otázku, do akej miery je konkrétny manažér s jedinečným súborom skúseností a znalostí, úrovňou rozvinutosti kompetencií, predpokladmi, talentom, osobnostným nastavením a špecifickým typom myslenia v súlade s celkovým vnútorným prostredím a potrebami organizácie, pre ktorú pracuje či mieni pracovať, s ohľadom na jej ciele a strategické zámery, a očakávaniami kladenými na konkrétne pracovné miesto. V ďalšom slede CDLA pomáha identifikovať priestor pre možný posun v procese zbližovania dvoch kľúčových prostredí, t. j. korporátneho a individuálneho, a navrhnúť metódy a postupy na dosiahnutie želaného stavu.

CDLA je riešenie, vďaka ktorému možno zabezpečiť dlhodobú konkurencieschopnosť organizácie. Ponúka možnosť strategicky vyhodnotiť bázu manažérov a talentov vrátane ich rozvojových potrieb a schopnosti vyrovnať sa so strategickými úlohami. Vďaka tomu naši klienti lepšie porozumejú otázkam súvisiacim s líderstvom a plánovaným nástupníctvom.

Na základe úspešného fungovania na celom svete naši špecialisti ponúkajú kontextom riadený lokálny aj globálny pohľad na lídrov a manažérov. Sú skúsenými partnermi so širokou znalosťou sektorov našich klientov, ich podnikateľských modelov (stratégie, úlohy, požiadavky a pod.) a konkurenčnej situácie na trhu. Prostredníctvom úzkej spolupráce s top manažérskym tímom spoznávame organizácie našich klientov zvnútra a ponúkame im nezaujatý externý pohľad vychádzajúci z najnovších trendov v podnikaní a manažmente.

V súlade s týmto cieľom Amrop vyvinul špecifický prístup k posudzovaniu manažérov a lídrov vychádzajúci z analýz vnútorného prostredia organizácie, rešpektujúci rozvinutosť potrebných kompetencií a využívajúci poznatky neurovedy definujúcej špecifiká ľudskej mysle, ktoré determinujú správanie jednotlivca.


Context Driven Leadership Assessment je postavený na hodnotení štyroch základných kontextov:
Business Context                        Brain & Mind Context
Position Context                           Competency Context

Business Context - pre správne hodnotenie je potrebné poznať konkrétnu situáciu organizácie. Odlišnosti v trhoch, zákazníkoch, podnikateľských modeloch, stratégiách a operatívnych taktikách, hodnotách a vo víziách určujú jedinečné kritériá na posúdenie lídrov a manažérov. Preto je pre nás dôležité pochopiť, ako funguje podnikanie našich klientov na globálnej, regionálnej a lokálnej báze a aký je predpoklad ďalšieho vývoja. Rovnako sa snažíme pochopiť firemnú kultúru a to, akí ľudia v nej s najväčšou pravdepodobnosťou uspejú. Vďaka skúseným konzultantom s lokálnou znalosťou našim klientom pomáhame využiť lokálne prostredie v ich prospech a s ohľadom na ich globálnu kultúru.

Position Context - manažéri a lídri sú posudzovaní s ohľadom na konkrétnu rolu, ktorú majú v organizácii zastávať, a preto je dôležité čo najpodrobnejšie poznať poslanie danej pozície. Analyzujeme nielen to, za čo je daná pozícia zodpovedná a na základe čoho je hodnotená, ale aj jej špecifické postavenie v organizácii, relatívnu váhu a vplyv na jej fungovanie, rozhrania s inými útvarmi, komunikačné a reportingové línie. Vďaka mnohoročným skúsenostiam z práce s manažérmi rôznych organizácií naši experti dokážu uchopiť a pochopiť danú pracovnú pozíciu a jej poslanie s ohľadom na celkové ciele spoločnosti v danom čase.

Competency Context - pre naplnenie svojho poslania organizácia potrebuje určité kompetencie, ktoré v nej musia byť zastúpené a naplnené. Preto je dôležité poznať, čím musí disponovať, aby mohla napĺňať svoje poslanie. Existujú kompetencie, ktoré musí spĺňať každý a ktoré sú obvykle súčasťou kompetenčných modelov organizácií. Okrem toho analyzujeme, aké kompetencie sú špecificky potrebné na naplnenie poslania danej pracovnej pozície, a definujeme potrebnú úroveň ich rozvinutosti. Tieto sa následne posudzujú u jednotlivých manažérov a lídrov.
V našom modeli pracovné kompetencie delíme do troch skupín:

  • znalostné kompetencie - vedomosti potrebné na zastávanie danej pozície v kombinácii s nadobudnutými skúsenosťami,
  • interpersonálne kompetencie - spôsobilosti, ktoré umožňujú jednotlivcovi fungovať ako súčasť systému a zvládať svoju rolu v prospech organizácie ako celku,
  • metodické kompetencie - schopnosti, ktoré umožňujú jednotlivcovi využívať odborné kompetencie i uvedomené interpersonálne kompetencie
Brain & Mind Context - keďže veríme v jedinečnosť ľudskej mysle a procesov, ktoré sa dejú v ľudskom mozgu bez toho, aby si ich daný človek uvedomoval, súčasťou našej analýzy je aj individuálna mentálna mapa posudzovaného jednotlivca. Zostavuje sa najmä s ohľadom na jeho limbický systém, ktorý na najhlbšej úrovni predurčuje predpokladané typy reakcií a správania každého človeka. Z tohto pohľadu analyzujeme, ako daný človek pracuje s vlastným emočným ja, ako si uvedomuje vlastné emócie a ako s nimi dokáže pracovať, čo sú hybné sily jeho motivácie a úroveň pozitívneho myslenia.

Základ optimalizácie
Context Driven Leadership Assessment je nástrojom na komplexné posúdenie jednotlivca. Ak si uvedomíme, že niečo ako objektívny svet v skutočnosti neexistuje a že každý z nás žije vo vlastnej mentálnej verzii sveta, pretože naša myseľ nezaznamenáva objektívnu skutočnosť, ale našu subjektívnu skúsenosť so svetom, tak sa nám otvorí úplne nové pole pre interpretáciu hodnotenia posudzovaných manažérov. Hyperbolicky potom môžeme tvrdiť, že je vlastne chybou dívať sa na manažéra sťaby fungoval v reálnom fyzickom svete namiesto toho, aby sme sa snažili pochopiť a zanalyzovať jeho mentálnu verziu sveta. Iba pochopením týchto princípov možno následne dať do súladu jeho emócie, vnímanie, racionálne myslenie a konanie tak, aby na danej pozícii fungoval optimálne.

Najnovšie poznatky neurovedy nám ponúkajú možnosť dívať sa na niektoré zaužívané manažérske postupy z odlišného uhla. Ak prijmeme myšlienku, že konanie človeka určuje jeho myslenie a nie naopak, tak je zrejmé, že sa primárne musíme zaoberať tým, ako človek premýšľa a aké emócie v daných situáciách iniciujú jeho správanie. Až vtedy sa v podstate dostaneme na koreň fungovania konkrétnej osoby. A to je cieľom Context Driven Leadership Assessment.

Igor ŠULÍK
Managing Partner, Amrop Slovakia